Easiest Way to Cook Yummy Rendang Paru

Rendang Paru.

Rendang Paru You can cook Rendang Paru using 21 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Rendang Paru

  1. Prepare 700 gram of paru lembu.
  2. Prepare 200 ml of santan kelapa.
  3. Prepare 15 of biji lada kecil.
  4. Prepare 1 of biji bawang besar.
  5. Prepare 5 ulas of bawang putih.
  6. Prepare 2 of inci halia.
  7. You need 1 of inci kunyit.
  8. Prepare 2 batang of serai - dimayang.
  9. Prepare 4-5 helai of daun limau purut.
  10. You need 1/2 of biji gula nise.
  11. You need 2 of sudu kerisik.
  12. You need 2 of sudu gula pasir.
  13. It's 2-3 keping of asam gelugur.
  14. You need 2 sudu teh of garam halus.
  15. It's 1/2 sudu teh of serbuk perasa.
  16. You need 1 cawan of minyak masak.
  17. Prepare 200 ml of air.
  18. You need of Rempah untuk disagai:.
  19. Prepare 2 of sudu biji ketumbar.
  20. It's 1 of sudu jintan manis.
  21. Prepare 1 of sudu jintan kasar.

Rendang Paru step by step

  1. Bahan disediakan seperti dibawah: -paru direbus empuk, tos dan potong nipis. -bahan rempah disangai dan tumbuk/kisar kasar.
  2. Kisar lumat lada kecil, bawang, bawang putih, halia, kunyit dan serai. Panaskan minyak masak. Tumis garing bahan kisar bersama bahan rempah tadi..
  3. Masukkan gula nise, santan, garam, serbuk perasa. Gaul rata. Masukkan paru, asam gelugur dan air. Biarkan mendidih sehingga kuah pekat..
  4. Masukkan kerisik dan daun limau purut. Biarkan mereneh selama 5 minit atau kuah pekat, rasakan secukupnya dan boleh matikan api. Rendang paru sedia dihidangkan. Sekian resepi istimewa dari Murni's LittleKitchenz. Selamat mencuba dan sila menjamu selera.

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Easiest Way to Cook Yummy Rendang Paru"

Posting Komentar