Recipe: Delicious Ayam percik
Ayam percik. Ayam Percik di Malaysia terkenal sebagai menu juadah di bulan puasa, tetapi di Kelantan telah menjadi kebiasaan untuk menikmati hidangan ayam percik pada hari-hari biasa. Hailing from Kelantan, ayam percik consists of marinated chicken that is traditionally slowly grilled over charcoal. It is prepared with bone-in cuts that are generously seasoned with a spice blend that usually.
Have you tried this Ayam Percik recipe we made recently? It's super delicious and easy to make! Lihat juga resipi-resipi untuk Ayam Percik AirFryer. You can cook Ayam percik using 13 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Ayam percik
- It's of Ayam sebelah(di gaul garam dan kunyit).
- You need of Bahan kuah percik.
- Prepare of ---------------------------.
- You need 2 of biji bawang besar.
- Prepare 4 ulas of bawang putih.
- You need 1 of inci halia.
- It's 3 batang of serai.
- It's 1 cawan of santan pekat.
- You need 1 of sudu garam.
- It's 1/2 of sudu tepung jagung.
- You need of Minyak utk menumis.
- You need 1/2 of sudu serbuk kunyit.
- It's 3 of sudu besar cili kering yg sudah di kisar.
Setiap kali bulan puasa, mesti ada rasa teringin nak makan ayam percik. Tapi, kadangkala malas betul nak keluar ke bazar Ramadhan. Apa kata cuba buat sendiri di rumah dengan resepi ayam percik. Bahagian pertama adalah bakar ayam yang direbus.
Ayam percik step by step
- Kisar kesemua bahan hingga hancur.panaskan minyak.tumis bahan kisar bersama cili kering..
- Tumia hingga garing dan pecah minyak.kemudian masukkan santan..
- Tambahkan sedikit air.masukkan serbuk kunyit dan garam.bila mendidih masukkan tepung jagung yg dibancuh dgn sedikit air.masak hingga pekat dan timbul minyak..
- Ayam dibersihkan dan digaulkan bersama garam dan serbuk kunyit.perapkan selama dua pukuh minit.kemudian bakar di atas arang/ bara kayu api.saya lebih suka cara tradisional sebab bau asap yg membuatkan ayam menjadi lebih beraroma dan sedap.nak bakar guna oven pun boleh..
- Bakar sehingga ayam agak masak.kemudian angkat dan lumurkan dengan kuah percik tadi bakar semula.terpulang berapa kali nak sapukan kuah percik pada ayam.makin banyak makin sedap..
- Bakar semula ayam yg di lumur dengan kuah percik.terpulang berapa kali naak sapu kuah percik.makin banyak kali lumur makin sedap.bakar sekejap jangan sampai kuah percik garing.siap..
Ayam Percik #ayampercik #ramadhanstyle #tiktokmalaysia #resepiramadhan. Meaning 'splashed chicken', grilled chicken is basted with chili and various spices, and served with a creamy coconut sauce. Ayam percik ini sangat sedap walaupun tak seindah gambar. Brought to you by International Medical University Malaysia. fragrant rice dish filled with aromatic herbs, alongside our flavourful spice-infused ayam percik fresh from the oven. AYAM PERCIK (Percik chicken) merupakan satu lagi jenis hidangan makanan yang sangat popular di Malaysia.
0 Response to "Recipe: Delicious Ayam percik"
Posting Komentar