How to Prepare Tasty Rendang Dendang Perantau
Rendang Dendang Perantau.
You can have Rendang Dendang Perantau using 19 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Rendang Dendang Perantau
- It's of Bahan Kisar :.
- You need 2 of biji bawang besar.
- It's 5 ulas of bawang merah.
- You need 1/2 of labu bawang putih.
- It's 2 of inci halia.
- Prepare 2 of inci lengkuas.
- It's 6 batang of serai.
- It's of Bahan Rendang :.
- Prepare 1 of ekor ayam (dipotong kecil).
- Prepare 1 of bungkus Serbuk Rendang Adabi.
- You need 2 of sudu besar cili kisar (jika suka pedas, lebihkan).
- It's 2 of sudu besar kerisik.
- Prepare 2 liter of air.
- You need 400 ml of santan kotak.
- Prepare 5 helai of daun limau purut (dicarik kasar).
- You need 1 helai of daun kunyit (dihiris halus).
- It's 1/2 sudu teh of pes asam jawa.
- You need 2 of sudu besar garam (jika kurang masin, boleh tambah lagi).
- It's 1 of sudu besar gula perang.
Rendang Dendang Perantau step by step
- Bahan kisar dikisar lumat. Kemudian ditumis sehingga naik bau..
- Masukkan Serbuk Rendang dan cili kisar. Masak sehingga pecah minyak..
- Masukkan ayam, kerisik, pes asam jawa, santan dan air. Masak sehingga ayam empuk..
- Setelah kuah sikit pekat, masukkan daun limau purut. Perasakan dengan garam dan gula. Didihkan lagi sehingga kuah pekat..
- Masukkan daun kunyit. Kacau sebati. Didihkan sehingga pecah minyak dan kuah pekat. Tutup api..
- Sedia untuk dihidangkan dengan ketupat ataupun boleh dimakan dengan nasi putih..
- Selamat mencuba .
0 Response to "How to Prepare Tasty Rendang Dendang Perantau"
Posting Komentar