How to Cook Tasty RENDANG AYAM (recreate)

RENDANG AYAM (recreate). Rich and flavourful Chicken Rendang (no crispy Chicken Rendang) that will get you hooked. Substitute with beef or mutton according to your preference.https. Mulai dari Rendang Ayam, Daging Sapi, Jengkol, Telur, Kentang Khas Padang.

RENDANG AYAM (recreate) Chicken Rendang, or Rendang Ayam is a lip-smacking Indonesian dry curry that's loaded with tender chicken simmered with a spice paste and coconut milk until there's almost no sauce left. Siapa bilang rendang harus berbahan daging sapi? Anda tentu bisa berkreasi dan mengganti bahan utamanya dengan ayam. You can have RENDANG AYAM (recreate) using 16 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of RENDANG AYAM (recreate)

  1. You need of Dada ayam (d potong).
  2. You need 2 of sudu besar kerisik (boleh lebihkan).
  3. Prepare 2 of sudu besar gula melaka (boleh lebihkan).
  4. It's 200 ml of santan kotak.
  5. It's 2 cawan of air (boleh lebihkan).
  6. It's 1 of asam keping.
  7. It's of Cukup rasa.
  8. Prepare 1 of sudu garam.
  9. It's 4 helai of daun kunyit.
  10. You need 2 of sebesar ibu jari halia.
  11. You need 1 of sebesar ibu jari lengkuas.
  12. Prepare 8 ulas of bawang putih.
  13. You need 6 of biji bawang merah kecil.
  14. Prepare 20 of cili kering (ikut suka kepedasan).
  15. It's 4 batang of serai.
  16. It's 1 cawan of minyak masak.

Selain itu, lama masaknya juga bisa disesuaikan dengan hasil akhir. RESEP RENDANG AYAM - Rendang merupakan salah satu makanan khas Padang yang kelezatannya sudah diakui oleh para pecinta kuliner dunia. This is a simpler wet Chicken Rendang (Rendang Ayam) recipe that can be prepared at home at any occasions. It requires much less time to cook compared to traditional dry Rendang which usually.

RENDANG AYAM (recreate) step by step

  1. Sediakan ayam yg sudah dipotong.. Blend kesemua bahan ini bersama minyak = serai, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, cili kering yg sudah d rebus...
  2. Panaskan kuali dan tuang bahan2 yg sudah di blend.. Kemudian masukkan terus asam keping, gula melaka, kerisik, garam, cukup rasa.. Masak sehingga pecah minyak dan garing ikut kepuasan masing2.
  3. Kemudian masukkan santan kotak dan air.. Boleh tambah air kalau ayam banyak.. Untuk resepi ni saya tmbah air sedikit, masukkan sedikit air ke dalam bekas kotak santan (jimat santan ) biarkan sehingga mendidih.. Baru masukkan ayam...
  4. Biarkan ayam sebati dgn kuah rendang.. Kalau boleh gaul setiap 2 ke 3 minit sbb tkut melekat kat kuali.. Bila kuah rendang dah mcm pekat2 sikit tabur daun kunyit dan gaul2 lagi... Masak sehingga pecah minyak.. Sy tadi terlebih minyak. Terpaksa asingkan ke dalam periuk untk buang lebihan minyak.. Jgn lupa periksa rsa rendang tu, boleh tambah cukup rasa kalau kurang .

Saya menyediakan Rendang Ayam ini untuk dimakan dipagi raya bersama dengan lemang yang Jom layan resepi mudah yang saya gunakan pada hari ini. Rendang ayam hampir sama dengan masakan rendang khas Padang lainnya, yaitu menggunakan potongan daging ayam segar dan dimasak dengan bumbu pilihan. Rendang ayam kering bisa dibuat untuk stok lauk sahur atau buka puasa saat tidak sempat memasak. Rendang ayam merupakan sajian khas di hari raya Lebaran. Membuat rendang memang membutuhkan bumbu yang banyak dan proses memasak yang lama.

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "How to Cook Tasty RENDANG AYAM (recreate)"

Posting Komentar