How to Cook Appetizing Laksa johor ala PKP

Laksa johor ala PKP. Best ever Johor Laksa recipe by my late mother in law. It has spicy, sweet, creamy and sour taste. Hari ni rasa nya nak cuti makan nasi sebab teringin nak makan laksa Johor, anak-anak kat umah pun suka jadi nya Kak Noor masak saja ni biar mama makan dulu no hehee, resepi ni di ambil dari resepi chef Wan tapi mungkin tak lah sesedap chef tersohor tu tapi boleh lah jadi jugak laksa Johor tu hehe.

Laksa johor ala PKP LAKSA JOHOR MELETOP - Sedia menerima tempahan untuk secara bungkusan, hidangan atau buffet. JOHOR BAHRU: Majlis Agama Islam Negeri Johor (MAINJ) memutuskan pelaksanaan pembayaran zakat fitrah seluruh negeri ini dibuat secara dalam talian tahun ini susulan lanjutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Resepi Laksa Johor yang sudah lama Che Nom teringin sangat nak kongsi resepinya di laman ini. You can cook Laksa johor ala PKP using 37 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Laksa johor ala PKP

  1. You need of Spegethi yg direbus.
  2. It's 1 cawan of Santan pekat.
  3. Prepare 2 of sudu besar Kerisik.
  4. Prepare of Gula/garam.
  5. It's 1 of packet serbuk kari ikan.
  6. You need of Rebus.
  7. Prepare of Stgh ekor ikan tenggiri (4 keping).
  8. Prepare 2 keping of asam keping saiz besar.
  9. It's of Garam.
  10. It's 4 cawan of Air.
  11. You need of Rebus semua dan jgn buang air rebusan.
  12. You need of Asingkan daging ikan dan tulang.
  13. It's of Blend kasar daging ikan menggunakan air rebusan.
  14. Prepare of Kemudian, blend tulang2 ikan smpi halus, tapis utk dptkan stok.
  15. Prepare of Blend.
  16. It's of Stgh bijik bawang besar.
  17. It's 5 of bijik bawang merah kecil.
  18. Prepare 3 of bijik bawang putih.
  19. It's of Stgh ibu jari halia.
  20. It's of Stgh ibu jari kunyit.
  21. You need 1 of ibu jari lengkuas.
  22. It's 3 batang of serai.
  23. It's 4 of sudu udang kering.
  24. You need 2 of tangkai daun kesum.
  25. Prepare of Stgh batang bunga kantan.
  26. It's 3 of sudu besar cili boh (kalau nak pedas tambah).
  27. Prepare of Sambal belacan.
  28. It's 3 batang of cili merah.
  29. It's 5 batang of cili api.
  30. It's 2 of bijik bawang merah.
  31. It's 1 of ibu jari belacan.
  32. Prepare 1 of ibu jari gula melaka.
  33. Prepare of Perahan limau.
  34. It's of Ulam ulaman.
  35. It's of Diracik halus, daun kesum, bunga kantan, kacang panjang.
  36. You need of Timun, bawang besar.
  37. It's of Taugeh.

Tapi sebelum tu mungkin ada yang tertanya-tanya Yang pastinya, laksa Johor memang sangat sedap dan salah satu hidangan kegemaran Che Nom. Penyediaanya agak rumit dan bahan yang digunakan. Resepi laksa johor yang popular di Johor sememangnya istimewa bagi penggemar laksa ini. Dengan mee spageti yang dihidangkan bersama ulam-ulaman serta kuah laksa yang pekat,memang membuka selera betul.

Laksa johor ala PKP instructions

  1. Rebuskan ikan dgn bahan rebusan, asingkan ikan dan tulang, blend kasar isi ikan, ketepikan. blend halus tulang dan tapis. Air rebusan jgn dibuang..
  2. Rebuskan spagethi dgn garam dan sedikit minyak. Toskan.
  3. Tumis bahan blend dgn minyak masak. Rempah dah naik bau dan naik minyak, masukkan, rempah kari ikan, tumis lagi sehinga kari masak. Masukkan isi ikan yg di kisar dan stok tulang ikan. Masak sehingga mendidih, perasakan dgn gula dan garam. Masukkan santan pekat dan masak sehingga terbit minyak. Masukkan kerisik. Kalau terlalu pekat boleh tambahkan air rebusan tadi. Kepekatan ikot selera. Siap.
  4. Potong ulam ulaman.
  5. Untuk sambal belacan. Gorengkan dengan minyak Yang sedikit, bahan2 tadi kecuali gula melaka. Then tumbuk dan perahkan dgn sedikit air limau. Siap.
  6. Hidangkan..

Memang betullah Malaysia itu syurga makanan. This Laksa Johor is a Malaysian variation of the classic laksa dish by using spaghetti noodles over vermicelli. Served in a rich and seasoned seafood broth Laksa Johor adalah satu-satunya laksa yang menggunakan spaghetti tidak seperti laksa-laksa negeri lain. Hilang rasa keaslian Laksa Johor jika digantikan Makanan ala ala orang putih tapi ikut tekak melayu. haa macam tu lah agaknya. Kesedapan laksa Johor adalah menggunakan isi ikan parang.

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "How to Cook Appetizing Laksa johor ala PKP"

Posting Komentar