Easiest Way to Cook Appetizing Bubur Guna Nasi Lemak
Bubur Guna Nasi Lemak. Resipi Sambal Nasi Lemak yang tahan lama dan boleh digunakan untuk menghasilkan pelbagai Bubur Kacang Merah Lemak Berkrim, Sangat Mudah! Malah ia juga pelbagai guna dan boleh dijadikan pes untuk memasak aneka hidangan seperti nasi. Guna mendukung tumbuh kembang si kecil secara optimal, bubur bayi harus memenuhi kebutuhan karbohidrat, protein, lemak, dan mikronutrien lain.
It literally translates to 'rice' and 'fat - normally from the coconut milk'. The basic Nasi Lemak ingredients often include creamy and fragrant coconut milk rice, slices of cucumber, roasted peanuts, and sambal. Nak buat bubur sum sum ni senang je, bahannya juga tak banyak. You can cook Bubur Guna Nasi Lemak using 6 ingredients and 3 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Bubur Guna Nasi Lemak
- It's 1 of senduk nasi lemak.
- It's 3 cawan of air.
- You need 3 of biji bawang putih.
- Prepare 2 of biji belimbing buluh.
- Prepare 1 of sudu serbuk cili perisa udang.
- You need 2 of sudu besar ayam goreng yang telah disiat.
Bahan utama untuk membuatnya ni ialah tepung beras dan santan. Untuk santannya pula saya gunakan santan fresh yang sederhana pekat. Kalau guna santan fresh bubur sum sum akan jadi smooth, tidak melekat dan lebih sedap. Nasi lemak memang banyak dijual di mana-mana.
Bubur Guna Nasi Lemak step by step
- Masukkan nasi lemak dan air ke dalam periuk.
- Masukkan bawang putih. Masak sehingga nasi hancur. Rasanya, sedap juga. Buburnya rasa lemak, gituuuuu..
- Alia terasa nak makan sesuatu yang masam dan pedas. Jadi, Alia letak belimbing buluh dan serbuk cili perasa udang kering. Alia letakkan juga ayam goreng yang telah disiat. Esok pagi, baru nak makan. Nak panaskan dalam microwave, nanti masak lah belimbing buluh itu..
Walaupun hidangan ini cukup mudah dan 'simple', tapi tak ramai yang dapat menghasilkan nasi lemak sendiri di Cara memasak nasi lemak guna rice cooker tak banyak bezanya dengan atas api. Ada yang masukkan santan sekali dengan halia, daun. UNTUK NASI LEMAK :- Toskan beras Basmathi, masukkan ke dalam rice cooker, masukkan santan, daun pandan, serai, bawang besar, bawang putih, halba, halia dan garam secukup rasa. Kacau rata dan masak seperti biasa hingga nasi kering. Pagi ni untuk sarapan saya masak nasi lemak dengan sambal udang.
0 Response to "Easiest Way to Cook Appetizing Bubur Guna Nasi Lemak"
Posting Komentar