Easiest Way to Cook Tasty Rendang Pedas Ayam Perak

Rendang Pedas Ayam Perak. Rendang bukannya hanya boleh dimakan pada Hari Raya Pertama sahaja. Kalau anda dah buat hidangan Rendang, apa kata cuba buat cara. Rendang Ayam Pedas Perak ni sesuai untuk mereka yang suka makan makanan pedas.

Rendang Pedas Ayam Perak Minyak yang terhasil adalah dari santan sebab kita masak rendang ini. Rendang Pedas Perak ini cukup terkenal di negeri Perak. Ya lah nama pun rendang pedas Perak. You can have Rendang Pedas Ayam Perak using 14 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Rendang Pedas Ayam Perak

  1. Prepare 1 of ekor ayam - tak kisah nak potong berapa.
  2. It's 1 of biji kelapa perah ambil santan.
  3. It's 4 sudu makan of kerisik.
  4. It's 10 of tangkai cili kering - buang biji rebus dengan air panas dahulu, kemudian kisar halus.
  5. Prepare 15 of biji bawang kecil merah - dihiris halus **.
  6. You need 3 of inci halia - dihiris halus **.
  7. You need 2 of ketul kunyit hidup - dihiris halus **.
  8. Prepare 3 of inci lengkuas - dihiris halus **.
  9. Prepare 1 helai of daun kunyit - dicarik.
  10. You need 2 keping of asam gelugor.
  11. You need 1 of genggam kelapa parut - sebelum perah ambil santan asingkan awal segenggam kelapa parut.
  12. You need 2 sudu makan of gula merah.
  13. It's 1 sudu makan of garam atau secukup rasa.
  14. It's 1 of sudu kecil gula putih - jika perlu sahaja.

Kawan baik saya, Puan Mai Zatul Akmar pernah Sukatan yang saya gunakan hari ini sangat sesuai untuk seekor ayam tapi jika suka lebih berserdak, bolehlah tambah lagi bawang bawang, halia dan. Ramai yg minta resipi rendang pedas Perak. Selalu buat tapi trlupa nak tangkap gambar step by step. Resipi rahsia rendang pedas asli negeri Perak dah terbongkar komer oii.ahaks!

Rendang Pedas Ayam Perak step by step

  1. 1) Ayam cuci bersih 2) Bahan bertanda (**) setelah semua dihiris-hiris halus, tumbuk sekejap di dalam lesung batu tak perlu hancur sangat.
  2. 3) Dalam kuali, masukkan semua bahan kecuali kerisik, gula, garam dan daun kunyit.
  3. 4) Masak atas api, apabila sudah mendidih baru masukkan bahan-bahan yang lain dan rasa secukup rasa.
  4. 5) Masak hingga rendang kering. siap.
  5. Rendang perak memang masak kering, gaul dengan nasi, makan nasi impit, lemang sangat enak..

Ayat intro pun dah tak bley blah! bhahaha. Cuma kalau dah namanya rendang, memang kita tahu, banyak versi kan. Rendang Tok: dry beef rendang created by the royal cooks of Perak, incorporates spices that were typically inaccessible to the general population. Hari ini Kak Noor ingin kongsi satu lagi resepi yang dimasak menggunakan Periuk Tekanan Elektrik Berbilang Fungsi Noxxa atau mudah disebut Pressure Cooker Noxxa. Sejak ada periuk ajaib ini, teruja pula nak bereksperimen memasaknya dengannya.

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Easiest Way to Cook Tasty Rendang Pedas Ayam Perak"

Posting Komentar