How to Cook Perfect Laksa Mee Pangkor

Laksa Mee Pangkor.

Laksa Mee Pangkor You can have Laksa Mee Pangkor using 27 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Laksa Mee Pangkor

  1. It's of Bahan Mee :.
  2. You need 1 of paket laksa mee.
  3. It's of Bahan Kuah Laksa :.
  4. Prepare 1 kg of ikan kembung.
  5. Prepare 5 ulas of bawang merah (dicincang halus).
  6. Prepare 1 keping of asam keping.
  7. You need 3 ulas of bawang putih (diketuk).
  8. It's 3 liter of air.
  9. Prepare 6 of tangkai daun sup (dipotong kecil).
  10. It's 1 of genggam bawang goreng.
  11. You need 5 of sudu besar garam (lebihkan jika kurang masin).
  12. It's of Secubit perasa.
  13. You need of Bahan Sayur :.
  14. Prepare 2 ulas of bawang putih (dicincang).
  15. Prepare 12 batang of kacang panjang (dipotong nipis).
  16. You need 2 of sudu besar lobak jeruk (ni homemade hakak buat, baru buat seminggu je pun).
  17. It's of Bahan Sambal Udang :.
  18. You need 1/2 of kilo udang.
  19. It's 2 ulas of bawang putih (dikisar).
  20. You need 1 of bungkus Sambal Tumis Maggi (resipi asal guna cili kisar).
  21. It's 2 ulas of bawang besar (dikisar).
  22. It's 1 of inci belacan (dikisar).
  23. Prepare 1 keping of asam gelugor.
  24. You need 1/2 cawan of air.
  25. You need of Bahan Tambahan :.
  26. It's 3 of biji cili padi (dipotong kecil).
  27. It's 1 of biji limau nipis (dihiris nipis).

Laksa Mee Pangkor step by step

  1. Bahan Mee : Celur di dalam air mendidih sehingga lembut..
  2. Bahan Kuah Laksa : Rebus ikan kembung dengan garam dan asam gelugor. Setelah masak, asingkan tulang dan isi. Isi ikan ditumbuk halus. Masukkan kembali ke dalam periuk berisi air rebusan ikan tadi..
  3. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau. Kemudian tuangkan, ke dalam periuk berisi ikan tadi. Masak sehingga mendidih. masukkan daun sup, bawang goreng dan perasakan dengan garam serta serbuk perasa. Didihkan seketika sehingga kuah pekat..
  4. Bahan Sayur : Tumiskan bawang putih dan kacang panjang sehingga naik bau. Masukkan lobak masin. Kacau sebati sehingga warna bertukar. Tutup api..
  5. Bahan Sambal Udang : Tumis bahan kisar (bawang merah, bawang putih dan belacan) dan Sambal Tumis Maggi sehingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan udang. Perasakan dengan garam, gula dan asam keping. Masak sehingga kuah pekat. Tutup api..
  6. Cadangan Hiasan : Masukkan mee ke dalam mangkuk. Isi kuah laksa. Kemudian masukkan sayur dan sambal udang. Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba..

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "How to Cook Perfect Laksa Mee Pangkor"

Posting Komentar