How to Cook Perfect Rendang Daging Batang Pinang
Rendang Daging Batang Pinang.
You can have Rendang Daging Batang Pinang using 18 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Rendang Daging Batang Pinang
- It's 1 kg of daging batang pinang.
- You need 2 of biji bawang besar.
- You need 5 ulas of bawang putih.
- Prepare of Halia (Sebesar Ibu jari).
- Prepare of Lengkuas (sebesar Ibu jari).
- You need 1/2 cawan of cili kisar.
- Prepare 2 of ketul kunyit hidup.
- You need 1 of sudu besar ketumbar.
- Prepare 1/2 of sudu besar jintan manis.
- Prepare 1/2 of sudu jintan putih.
- It's 4 batang of serai.
- You need 2-3 helai of daun kunyit.
- Prepare 1 1/2 of sudu kecil garam halus.
- It's 2 of sudu besar gula merah.
- It's 3 of sudu besar kerisik.
- It's 1 1/2 kotak of santan.
- You need 1 1/2 cawan of air suam.
- You need 1 cawan of minyak (untuk menumis).
Rendang Daging Batang Pinang instructions
- Sediakan bahan-bahan. Tumbuk hancur serai. Kisar bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas dan kunyit hidup. Kisar jintan manis, jintan putih dan ketumbar kemudian goreng tanpa minyak seketika sehingga berbau harum. Angkat dan ketepikan..
- Panaskan minyak, tumiskan serai, bahan yang di kisar tadi bersama cili kisar. Tumis sehingga bumbu masak dan terbit minyak. Masukkan daging. Gaul sebati..
- Taburkan garam, gula merah dan jintan manis, jintan putih dan ketumbar yang telah dikisar. Gaul rata dan biarkan seketika supaya garam dan gula larut..
- Tuangkan santan, air suam, daun kunyit kemudian masukkan kerisik. Gaul sebati dan biarkan sehingga kuah sedikit kering dan daging lembut. Pastikan minyak terbit. Itu menandakan rendang sudah masak!!.
0 Response to "How to Cook Perfect Rendang Daging Batang Pinang"
Posting Komentar