Recipe: Perfect Ayam Percik Susu Sejat-Resipi Berpantang
Ayam Percik Susu Sejat-Resipi Berpantang.
You can have Ayam Percik Susu Sejat-Resipi Berpantang using 13 ingredients and 9 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Ayam Percik Susu Sejat-Resipi Berpantang
- It's of Bahan A(perapan).
- Prepare 3 of ketul ayam(direbus dahulu dengan sedikit garam).
- You need 2 of biji bawang merah-kisar**.
- Prepare 1 of inci halia-kisar**.
- Prepare of Bahan B (kuah).
- It's 6 of biji bawang merah-kisar.
- Prepare 3 ulas of bawang putih-kisar.
- It's 1 of inci halia-kisar.
- Prepare 1 keping of asam keping(kecil).
- It's 1 cawan of susu sejat.
- It's 2 of sb tepung gandum.
- It's 1 batang of serai - dititik.
- It's of garam gula secukup rasa.
Ayam Percik Susu Sejat-Resipi Berpantang step by step
- Mula-mula rebus ayam tambah sedikit garam sehingga masak(air agak-agak tengelam ayam sahaja).
- Bila dah masak ketepikan.
- Kisarkan bahan bertanda ** sehingga hancur kemudian toskan ayam tadi,guna mangkuk lain perapkan seketika bersama bahan kisar.
- Panaskan kuali,masukkan minyak zaiton,sapu guna tisu dapur kemudian masukkan ayam ke dalam kuali sementara tunggu sedikit kulit keperangan buat kuah nya.
- Masukkan semua bahan B ke dalam kuali yang lain buka api kacau sebati,bila sedikit memekat boleh rasa masin manis nya.
- Kemudian kuah dicurahkan sedikit demi sedikit ke atas ayam yang sudah keperangan.
- Kemudian terbalik ayam bakar lagi sehingga keperangan kemudian curahkan kuah tadi sedikit demi sedikit.
- Tak perlu lama bakar,sebab ayam dah masak,kita bakar hanya nak kan tekstur kulitnya ala bakar dapur arang.
- Siappp..angkat susun dalam pinggan curahkan semua kuah tadi ke atas ayam..selesai sedia untuk di hidang.
0 Response to "Recipe: Perfect Ayam Percik Susu Sejat-Resipi Berpantang"
Posting Komentar